D66 Den Bosch: nieuwe discussie openingstijden winkels

Den Bosch Nieuws

Bron: D66shertogenbosch.nl DEN BOSCH – D66 in Den Bosch wil dat er opnieuw gekeken wordt naar de openingstijden op zon- en feestdagen in de stad. Dat heeft de partij woensdag laten weten. “Daarnaast moeten we nadenken over de nieuwe wetgeving over winkeltijden die binnenkort ingaat”, stelt fractievoorzitter Jan Smit. Hij heeft schriftelijke vragen hierover gesteld aan het college.

Het aantal koopzondagen is ten opzichte van 2012 toegenomen. Winkels in de Bossche binnenstad mogen dit jaar op 23 zon- en feestdagen open zijn, maar strikt formeel kan dat niet. Volgens de gemeentelijke verordening mag er namelijk voor maximaal twaalf dagen een ontheffing worden afgegeven.

Door creatieve uitleg van de eigen regels is het aantal naar 23 gebracht. De vrijstelling voor de elf extra dagen worden gegeven in het kader van ‘feestelijkheden met een cultureel en sociaal doel’.

Laat winkeliers bepalen

Als het aan D66 ligt, bepalen de winkeliers zelf op welke zondag ze open gaan. “Het is mooi dat het college het aantal koopzondagen weet op te rekken naar 23. Maar de manier waarop dit wordt bereikt, is niet fraai. Het college moet lef tonen en durven te kiezen voor volledige openstelling op zondagen”, aldus Smit.

Volgens D66 versterkt openstelling op zon- en feestdagen de concurrentiepositie van de binnenstad. “In steeds meer gemeenten zijn winkels op zondagen geopend. Utrecht is daartoe onlangs bijvoorbeeld overgegaan”, zegt Smit op de website van D66. “Als wij in Den Bosch tot de top van winkelsteden willen behoren, kunnen we niet achterblijven.”

Eerste Kamer

Binnenkort praat de Eerste Kamer over een nieuw wetsvoorstel winkeltijden. Gemeenten krijgen daarbij veel meer ruimte zelf te bepalen wanneer winkeliers open mogen zijn. Verwachting is dat komende zomer de nieuwe regels ingaan. D66 wil dat nu al wordt nagedacht over de gevolgen die dit heeft voor de Bossche binnenstad.

| Aangepast: 21 februari 2013 - 20:34
Delen:
Deel D66 Den Bosch: nieuwe discussie openingstijden winkels naar Google+