Jury: Henkies blijft winnaar 55e Kwèkfestijn 2013

Den Bosch Nieuws

DEN BOSCH – Lieven Heer, het winnende nummer van het 55e Kwèkfestijn van de Henkies, toont volgens de jury van het Kwèkfestijn weinig gelijkenis met het nummer ‘Und in der Heimat’ van Tony Marshall. Daarmee blijft de uitslag van het 55e Kwèkfestijn gehandhaafd en blijven de Henkies nummer één. Dit besluit heeft de jury na grondig onderzoek en beraad weloverwogen genomen.

Afgelopen week ontstond er ophef over het winnende nummer van de Henkies. Muziekproducent Ad Kraamer uit Drunen concludeerde dat het refrein van het nummer voor 90% overeen kwam met het nummer ‘Und in der Heimat’ van Tony Marshall uit 1973.

De jury heeft Kraamers beklag serieus onderzocht en is tot de conclusie gekomen dat er geen reden is om de Henkies te diskwalificeren. De jury heeft zorgvuldig gekeken of er een te grote herkenbaarheid is tussen het winnende nummer en het nummer ‘Und in der Heimat’ van Tony Marshall. Ook met de Henkies heeft de jury gesproken.

Bovendien heeft de jury zelf nog eens goed de muziekstukken vergeleken en de video’s van beide nummers bekeken.

Juryvoorzitter Peter van Kasteren: “De jury is unaniem van oordeel dat er sprake is van verschillende nummers, zowel in melodie, in de opbouw, als ritmisch. Ook de intro’s van de nummers zijn verschillend. Als er al een gelijkenis is, dan gaat het met name om de opmaat, de eerste maat van het refrein. Omdat deze opmaat op meerdere plaatsen herhaald wordt, komt het over als veelvuldige gelijkenis. Echter, het blijft slechts een en dezelfde maat. Het verdere verloop van beide nummers verschilt zeer. Voor ons als jury geen reden om de Henkies te diskwalificeren of punten in mindering te brengen.”

Bekijk de volledige uitslag van Kwèkfestijn 2013

Aangepast: 24 november 2013 - 21:53
Delen:
Deel Jury: Henkies blijft winnaar 55e Kwèkfestijn 2013 naar Google+