Onthulling en begrafenis Knillis: geblindeerd en pas woensdag weg

DEN BOSCH – De onthulling en begrafenis van Knillis gebeurt de komende carnaval anders dan de Oeteldonkers de afgelopen jaren gewend waren. Dat heeft de Oeteldonksche Club bekend gemaakt. De oorzaak zijn de aangescherpte veiligheidseisen waardoor er geen hijskraan meer op de markt mag staan. “Geen kraan op de Markt betekent dat Knillis op een andere manier onthuld en begraven moet worden.”

Door de veiligheidsvoorwaarden wordt de onthulling en begrafenis aangepast: “Knillis wordt geblindeerd neergezet en op zondag door de Hoogheid onthuld. Niet met het zwevende bakje, maar op een andere manier. Hoe de technische onthulling er precies uit gaat zien, daar wordt nog aan gewerkt. Wel is duidelijk dat de Hoogheid en Zijn Adjudant een prominente plek en rol krijgen.”

Begrafenis van Knillis
De begrafenis ziet er deels anders uit. De muziekjes en het bekendmaken van het motto voor 2018 blijft, het afscheid van Knillis verandert. “Op dinsdag om 00.00 uur wordt er van Knillis, net als andere jaren, afscheid genomen. En er is net zoals altijd, volop ruimte voor clubs om te spelen en voor Oeteldonkers om het carnaval 2017 rond Knillis af te sluiten. Ook wordt het thema voor 2018 bekend gemaakt.

Het enige verschil ten opzichte van andere jaren is dat Knillis, vanwege het ontbreken van een kraan, niet van zijn sokkel wordt gehaald. Knillis wordt geblindeerd in het donker achtergelaten. Daarmee is Knillis begraven.” Knillis staat dan nog één nachtje op de Markt, woensdag wordt hij opgehaald.

Tijdelijke oplossing
Het lijkt vooralsnog niet een oplossing voor meerdere jaren. “Deze oplossing is tussenoplossing en geldt alleen voor dit jaar. Voor volgend jaar en de jaren erna wordt gewerkt aan een nieuwe manier van onthullen en begraven. Eentje die Oeteldonks is, bol staat van de symboliek én voldoet aan alle veiligheidseisen”, aldus de OC op Facebook.

Begrafenis op woensdag
Voor sommige Oeteldonkers lijkt het een dagje extra carnaval te betekenen. Op Facebook is door William van Zon en Robert Horsten het Facebook-event ‘Begrafenis Knillis’ gemaakt. De datum? woensdag 1 maart.

 

Aangepast: 30 januari 2017 - 08:24
Delen:
Deel Onthulling en begrafenis Knillis: geblindeerd en pas woensdag weg naar Google+