DEN BOSCH – Wie tijdens carnaval op de Markt of Parade loopt, kan er niet omheen; het vertrouwde rood-wit-gele tintje. Oeteldonksche vlaggen en vaandels, ze hangen er piekfijn bij. Voor veel Bosschenaren maakt het onderdeel uit van het Oeteldonkse carnaval, ‘het hoort erbij’. De sfeer wordt dan ook door velen voor lief genomen, maar owee als het er een jaar niet is… In de serie ‘Van Den Bosch naar Oeteldonk’ wordt een kijkje achter de schermen gegeven bij de aankleding van Den Bosch. Want hoe komt het dat duizenden Oeteldonkers ieder jaar drie dagen lang in een rood-wit-geel pronkjuweel kunnen rondlopen?

“Iets naar links, niet te veel. Prima.” Het is net licht aan het worden, als Jan Hanegraaf van het Technisch Ministerie Oeteldonksche Club (TMOC) en Stefan Boumans meters boven de grond in het kraanbakje staan, om een banier op het Kerkpleintje vast te maken. Op de grond staat Henk van Lieshout met het logo van de Oeteldonksche Club op zijn bodywarmer. Hij houdt alles in de gaten. In no time hangt het doek aan de lantaarnpaal en trekt het drietal verder om de volgende ‘A’ te monteren.

Door weer en wind
De voorbereiding begint al ruim van tevoren, vertelt Jan Hanegraaf, die vorige maand nog onderscheiden is voor zijn werk bij het TMOC. “Dan wordt gekeken hoe alles ervoor staat. De banieren worden nagekeken, de gouden A’s krijgen een likje verf.” Het TMOC, bestaande uit twintig leden, heeft vervolgens na elluf-elluf nog een paar maanden om alles in orde te krijgen. “Twee avonden per week wordt er in de hal gewerkt. De prinsenwagen, de koetsen, maar ook decorstukken van de musical Himmaol van de Wap worden door ons onderhouden.” Dat gaat zo door tot de laatste week voor carnaval, het moment van de grote make-over.
Hanegraaf, Van Lieshout en Boumans gaan al acht jaar tijdens deze weken door weer en wind om alle Oeteldonkers hun rood-wit-gele dorp te geven. “Vorig jaar vroor het tien graden”, weet Hanegraaf nog te vertellen, terwijl Boumans in stormachtige taferelen boven de Kerkstraat weer een clubvaandel ophangt. “Toen had ik drie centimeter sneeuw op mijn schouders.”
Buurvrouw op twee hoog
Het tempo zit er ondanks het weer stevig in. Zo is de Hinthamerpromenade in een uur bekleed. Het trio is dan ook volledig op elkaar ingewerkt, wat nodig is om de meer dan honderd vlaggen en banieren (rondom de Markt en op de Stationsweg) en 36 clubvaandels op tijd op te kunnen hangen. “En de ordenaorissen en vlaggen ‘bij die ene buurvrouw op twee hoog’ niet te vergeten. Als we er toch zijn, pakken we die ook mee.”

De clubvaandels worden overigens niet zomaar in de Kerkstraat of Korenbrugstraat opgehangen. Van sommige clubkes worden de vaandels bij het café waar ze repeteren gehangen. “Zoals de Koekerellen, die komen bij De Smidse in de Torenstraat te hangen”, vertelt Van Lieshout trots, want zijn dochter ‘is bij de Koekerellen’.
‘Goed bezig’
Lang stilstaan bij het resultaat is er niet bij, want wat begon als een dag werk is inmiddels opgelopen naar een flinke klus. “In één dag is niet meer mogelijk. Ieder jaar komt er iets bij”, vertelt Boumans. “Voorheen deden we het in één dag, maar omdat er telkens iets bijkomt, zoals de vier banieren voor het station dit jaar, is het nu al verspreid over twee dagen.”

Het drietal krijgt tijdens het ophangen veel waardering van de Bosschenaren. “Dan hoor je ‘goed bezig’ en blijven mensen kijken. Als we in de weg staan, maar vertellen dat het voor carnaval is, klinkt ‘oh, dan is het goed’ vaak als antwoord.”
Hoogtepunt
Het hoogtepunt van de aankleding is het omdoen van de das bij de gouden draak voor het station. “Dan is het echt af. Het is zo mooi dat mensen stoppen en een foto maken. Als het dan de zondag is, de prins aankomt en de zon doorbreekt. Dan is er dat sfeertje en zie je de mensen genieten. Dat is dat kleine beetje waardering waar je het voor doet.”
Lees ook:
- Van Den Bosch naar Oeteldonk: Boer Knillis is klaar voor carnaval in Oeteldonk
- Van Den Bosch naar Oeteldonk: Station Den Bosch klaar voor carnaval
- Van Den Bosch naar Oeteldonk: Oeteldonkse das voor draak bij station in Den Bosch