Steeds vaker komen er vragen van inwoners over het realiseren van een extra woonruimte voor een naaste om ondersteuning of zorg te kunnen krijgen of bieden. Als gemeente ’s-Hertogenbosch willen we dat mensen zo lang mogelijk zelfstandig thuis kunnen wonen. Mantelzorg (zorg door familie of vrienden) helpt hierbij. Daarom kunnen mantelzorgwoningen een grote ondersteuning zijn, want het maakt de mantelzorg gemakkelijker en dichterbij. Met het nieuwe beleid van de gemeente voor pré-mantelzorgwonen maken we dit eenvoudiger.
Wat is pré-mantelzorgwonen?
Wethouder Slikker: “Met pré-mantelzorgwonen kunnen mensen alvast dichtbij elkaar gaan wonen voordat er zorg nodig is. Denk aan een kleine woning in de tuin of een aangepaste schuur. Zo zijn mensen goed voorbereid als er later toch zorg nodig blijkt te zijn. Dit geeft rust en zekerheid, zowel voor degene die straks zorg of hulp nodig heeft, als voor de mantelzorger zelf.”
Voor wie is pré-mantelzorgwonen mogelijk?
Mantelzorgwoningen zijn onder voorwaarden al zonder vergunning toegestaan als er een duidelijke mantelzorgrelatie is. In andere situaties was tot op heden een vergunning nodig. Het beleid voor pré-mantelzorgwonen maakt het gemakkelijker voor mensen met een ziekte die langzaam erger wordt en voor ouderen om bij elkaar te gaan wonen, zodat ze voorbereid zijn op mogelijke zorg in de toekomst. Het is daarbij niet belangrijk of de persoon die zorg nodig heeft of de mantelzorger in de mantelzorgwoning komt wonen. Als iemand een (chronische) ziekte heeft die in de loop van de tijd verslechtert, kan de pré-mantelzorgwoning zonder vergunning gebouwd worden, mits deze voldoet aan de beleidsregels voor pré-mantelzorgwoningen en er een mantelzorgverklaring van Mantelzorg Farent is. Voor mensen die de AOW-leeftijd hebben bereikt, is een vergunning nodig om de woning te realiseren. De beleidsregels voor pré-mantelzorgwonen zorgen ervoor dat het duidelijk is onder welke omstandigheden een vergunning wordt verleend, waardoor aanvragen sneller en gemakkelijker kunnen worden behandeld. Ook sluit het aan bij de aanbeveling uit het Bossche Burgerberaad die oproept om het aantrekkelijker te maken om samen te wonen voor zorgtaken door middel van versoepeling van regelgeving voor ‘zorgwoningen’ in de tuin/bij de woning.
Houdt het beleid ook rekening met de buren?
Ja, er wordt gekeken naar de omgeving en wat voor effect de mantelzorgwoning heeft op buren. Er zijn regels die helpen om de belangen van iedereen in de buurt te waarborgen.
Meer weten of hulp nodig?
Bent u benieuwd naar de mogelijkheden van een pré-mantelzorgwoning? Neem dan contact op met het omgevingsloket via het digitaal contactformulier of 073-615 57 77. Mantelzorg Farent biedt individuele en praktische ondersteuning aan mantelzorgers in de gemeente ’s-Hertogenbosch. Voor meer informatie of contact, kijk op de website van Farent.
Bovenstaande tekst is overgenomen uit de nieuwsfeed van de Gemeente Den BoschLees verder bij Gemeente Den Bosch