’s-Hertogenbosch wil met een gemeentelijk warmtebedrijf regie nemen in het aardgasvrij maken van wijken. Het doel: in 2045 stoppen met aardgas en overstappen op betrouwbare, duurzame energie. "Zo verlagen we de CO₂-uitstoot en maken we woningen klaar voor de toekomst", meld de gemeente op haar website. Het gemeentelijke warmtebedrijf zorgt er in eerste plaats voor dat de bouw van de nieuwbouwwijk de Groote Wielen Noord op snelheid blijft en de gemeente honderden woningen kan aansluiten op een duurzame warmtebron. Daarnaast verkennen we of het warmtebedrijf ook in andere delen van ’s-Hertogenbosch kan worden ingezet. Begin april bespreekt de gemeenteraad het voorstel.
Woningbouw zonder vertraging: eerste stap in Groote Wielen Noord
Sinds 2018 mogen nieuwbouwwoningen in Nederland niet meer op gas worden aangesloten. Een warmtenet kan een efficiënte en ruimtebesparende oplossing zijn voor het aardgasvrij verwarmen van huizen. Het geeft minder druk op het stroomnet dan alle warmtepompen. Door als gemeente een actieve rol te pakken bij de aanleg van warmtenetten kunnen we snelheid houden bij woningbouw. Bij de nieuwbouw van Groote Wielen Noord maken we gebruik van warmte uit de Groote Wielen Plas. In de eerste fase van de nieuwbouw voorzien we hiermee ruim 900 woningen van lokale, duurzame warmte en koude. Uiteindelijk worden ruim 2.000 nieuwbouwwoningen aangesloten op het warmtenet. Het gemeentelijk warmtebedrijf zorgt voor de uitvoering, zodat ontwikkelaars en bewoners meer zekerheid hebben. Zo neemt de gemeente verantwoordelijkheid voor een duurzame en betrouwbare oplossing.
Meer zekerheid voor inwoners, bedrijven en woningbouwprojecten
Om in 2045 klimaatneutraal te zijn en minder afhankelijk te worden van gas, stappen we in ’s-Hertogenbosch de komende twintig jaar stap-voor-stap samen over op duurzame warmte. Dit is een grote verandering, die iedereen in onze gemeente raakt. Op dit moment stagneert de aanleg van warmtenetten in Nederland. Hierdoor blijven bewoners en bedrijven in onzekerheid. Met een gemeentelijk warmtebedrijf neemt de gemeente de regie in bij de aanleg van warmtenetten. En kan als publieke partij sturen op een duurzame, betaalbare en betrouwbare warmtevoorziening, voor alle inwoners van ’s-Hertogenbosch.
Wethouder Mike van der Geld (Energie): “Iedereen heeft recht op een goed verwarmd huis en een betaalbare energierekening. Door een gemeentelijk warmtebedrijf op te richten, nemen we als gemeente onze verantwoordelijkheid en zorgen we dat we de warmtetransitie voortvarend oppakken.”
Samenwerken om stap voor stap te groeien in rol
De gemeente wil met de oprichting van een warmtebedrijf een regierol nemen in de warmtetransitie in ’s-Hertogenbosch, maar kan dit niet alleen. De gemeente neemt een flinke verantwoordelijkheid, wat ook risico’s met zich meebrengt, zoals financiële investeringen en het in huis halen van de benodigde kennis en kunde. Om warmtenetten succesvol uit te rollen, is samenwerking nodig met woningcorporaties, de netbeheerder, waterschappen, bedrijven, provincie en de landelijke overheid. Door samen te werken met partners en het warmtebedrijf stap voor stap te laten groeien, wil de gemeente deze risico’s beperken en tegelijkertijd zekerheid bieden aan bewoners en bedrijven. Begin april bespreekt de gemeenteraad het voorstel. Op basis hiervan wordt de oprichting van het warmtebedrijf de komende periode verder uitgewerkt. Lees meer in het voorgenomen collegebesluit (pdf) en bekijk de veelgestelde vragen bij de Gemeente Den Bosch.
Bovenstaande tekst is overgenomen uit de nieuwsfeed van de Gemeente Den Bosch.