Van Den Bosch naar Oeteldonk: Boer Knillis is klaar voor carnaval in Oeteldonk

Den Bosch Nieuws

Knillis, nu nog afgedekt en klaar voor carnaval / Foto: Martijn de BieDEN BOSCH – Ieder jaar steekt ie met kop en schouders boven alle Oeteldonkers uit: Knillis, de bekendste boer uit Oeteldonk. Hij werd maandagavond aangekleed voor zijn dagen van glorie in Oeteldonk. De aankleding gebeurde in de hal van het Technisch Ministerie Oeteldonksche Club.

Rond acht uur kwam de goedlachse boer langzaam tot leven. Bij het twee uur durende tafereel zijn zo’n zeven man betrokken, waaronder hofnaaister Anne-Riet Vera. “Ik doe dit al zo’n twintig jaar, maar nu blijf ik wat meer op de achtergrond.”

Anne-Riet Vera, hofnaaister van de Oeteldonksche Club
Anne-Riet Vera, hofnaaister van de Oeteldonksche Club

Wie tijdens carnaval door Oeteldonk loopt, is omgeven door het handwerk van Vera. Ze is namelijk niet alleen verantwoordelijk voor de kiel van Knillis, ‘die gaat nog vijftien jaar mee’, ook de kleding van het protocol komen van haar hand. “Als iedereen dan op het podium staat, dat is zo’n mooi gezicht.”

De HofcoupeuseĀ is het hele jaar mee bezig met de kleding. Haar man ondersteunt haar, maar het precisiewerk houdt ze bij zichzelf. Tijdens carnaval staat ze dan ook continu standby. “Als er iets met de kleding gebeurt, kom ik direct. Ik heb altijd mijn spulletjes bij me.”

Na twee uur passen, meten en geduld was de metershoge Knillis aangekleed met zijn kiel, boeren zakdoek mƩt luciferdoosje, wanten, boerenpet en natuurlijk de rood-wit-gele das.

Knillis blijft nog even in ‘zijn hal’, maar wordt vrijdagmiddag om drieĀ uur op zijn sokkel op de markt gezet. Een glimp opvangen kan dan nog niet, hij blijft tot zondagmiddag verborgen onder een rood-wit-geel doek.

De geboorte van Knillis in foto’s

8D2A7264

8D2A7283

8D2A7317

8D2A7307

8D2A7366

8D2A7298

8D2A7405-2

8D2A7456

8D2A7467

8D2A7483

In de serie ‘Van Den Bosch naar Oeteldonk’ wordt een kijkje achter de schermen gegeven bij de aankleding van Den Bosch voor carnaval in Oeteldonk.
Lees ook:

| Aangepast: 4 februari 2013 - 23:27
Delen:
Deel Van Den Bosch naar Oeteldonk: Boer Knillis is klaar voor carnaval in Oeteldonk naar Google+