Oeteldonkers poetsen de koetsen

Den Bosch Nieuws

DEN BOSCH – De koetsen van Prins Amadeiro XXV en het protocol zijn klaar voor de intocht op zondag 10 februari. De rijtuigen kregen woensdagavond een fikse poetsbeurt en daarbij werd geen hoekje overgeslagen.

Ieder jaar komen de Dweilen naar de hal van het Technisch Ministerie Oeteldonksche Club (TMOC) om de zeven koetsen te poetsen. Het is een flinke klus, maar gaat gepaard met een hoop gezelligheid. Ook het TMOC helpt een handje. Het leer wordt ingevet, de wielen krijgen natte doeken om het hout weer vochtig te maken en de smering wordt aangebracht.

Bellefleuren en brandenwijn

Het karretje van de Bellefleuren wordt door de Bellefleuren zelf onder handen genomen. “Deze hebben we van de Dassendragers gehad toen we vijftien jaar bestonden”, vertelt Leen Gielens van de Bellefleuren. Zij zet samen met Rina van de Ven het kleine wagentje in de bijenwas. “De lampen en glaasjes komen er later pas op, dat is zonde als ze stuk gaan.”

De Bellefleuren lopen al jaren mee tijdens de intocht en delen dan brandewijn uit. “Er gaat zo’n 28 liter brandenwijn in. Maar we nemen ook allemaal een extra kruik mee, anders is het al voor de Postelstraat op”, zegt Gielens. “Je weet hoe dat gaat. Als het koud is, lust iedereen er wel eentje.”

Meehelpen in de hal

Aan de andere kant van de hal wordt flink gesopt. Alle rijtuigen worden van binnen en buiten onder handen genomen. De 11-jarige Rick en 8-jarige Marith mogen ook meehelpen. “Ze vragen iedere keer of ze mee mogen naar de hal, maar vandaag mochten ze mee met pappa.” Lampen poetsen, de ramen lappen of de binnenkant stofzuigen, ze doen het allemaal. “Voor de Hoogheid.”

IMG_3624.JPG

IMG_3625.JPG

IMG_3622.JPG

IMG_3626.JPG

IMG_3629.JPG

IMG_3627.JPG

IMG_3630.JPG

IMG_3634-0.JPG

IMG_3642.JPG

IMG_3637.JPG

IMG_3645.JPG

IMG_3652.JPG

IMG_3654.JPG

IMG_3647.JPG

IMG_3651.JPG

IMG_3639.JPG

IMG_3627-0.JPG

| Aangepast: 7 februari 2013 - 23:03
Delen:
Deel Oeteldonkers poetsen de koetsen naar Google+