Eerste kletsavond in De Smidse in Den Bosch voor carnaval

Den Bosch Nieuws

DEN BOSCH – De kop is eraf: de 39e editie van de kletsavonden in De Smidse in Den Bosch is begonnen. Tijdens de eerste avond is de toon direct gezet door onder andere Karel en Annie Coolegem, Luci├źn Teurlings en debutant Stephan van Hirtum.

Eric Kivit beet de spits af als Gillis, de broer van Knillis. Even leek het erop dat Kivit, voor de elfde keer op het podium, zijn klets hetzelfde begon als die van 2013, maar dat veranderde al snel. Hij had misschien hetzelfde pak, maar bleek anders in elkaar te zitten dan zijn beroemde broer, die dit jaar niet mocht. “Want de Prins mag maar drie dagen per jaar, dus Knillis ook.”

Aan het eind van de klets, onder meer over de geschiedenis van Kees Minkels, had Gillis nog een onthulling: het lied Jan Klaassen, de trompetter in het leger van de Prins, was gebaseerd op de Kees. “Maar omdat niemand buiten Oeteldonk hem kende, werd het omgeschreven naar Jan Klaassen.”

Eric Kivit (foto: Martijn de Bie)

Na de opwermer kwam debutant Stephan van Hirtum met een hoop lawaai, namelijk meegebrachte bekkens, op het podium. Al snel was aan het gelach te horen dat de jonge kletser een aanwinst is voor de kletsavonden. Hij kletste over zijn auditie-ervaringen, onder andere voor de rol Jeugdprins en bij de Henkies, de winnaar van het afgelopen Kw├Ękfestijn. Hij werd het bij de Henkies niet, want ‘het leek nergens naar’, waarop Van Hirtum antwoorde dat het maar goed was dat het nergens op leek, ‘want als het wel ergens op lijkt, dan kom je echt pas in problemen’.

Van Hirtum is nu nog clubloos, maar zijn talent is naar eigen zeggen een aanwinst voor iedere club. “Met mij wordt Vergimmes Mooi, Vergimmes Beter.”

Stephan van Hirtum (foto: Martijn de Bie)

Het eerste duo van de kletsavonden 2014 bestaat uit Karel en Annie Coolegem. Annie, in de rol van Annie van de Weijden, was met Meneer Coolegem op sjouw. Met de woorden ‘Hij komt, Hij komt’ was het direct duidelijk dat ‘Meneer Coolegem’ uitkeek naar de Hoogheid ‘want, hij is van ons’. Dat het nog enkele weken duurt, doet er niet toe voor de Oeteldonker ‘op leeftijd’. Meneer Coolegem wist nog goed te vertellen waar de oorsprong van het Oeteldonksche protocol ligt. Al bleef het een enkele keer door de vergeetachtigheid steken op ‘Vruuger, vruuger’.

Annie en Karel Coolegem (foto: Martijn de Bie)

Luci├źn Teurlings nam het stokje van het duo over als fransjeshouwer Knut Knillissen van de Zweedse firma Ikkeja, ‘da ligt hillemaol daorbove’. ┬áKnillissen kwam niet met lege handen, maar bracht speciale potloden mee. “Als je ze doormidden breekt, heb je er twee.” De fransjeshouwer nam de Oeteldonkers mee door het assortiment van Ikkeja. Daarbij kwam ook de vervanger van de veel besproken Bartenbrug tevoorschijn; de Sint Juttemusbrug. Maar let op; ‘de levertijd is 3 maart’.

Luci├źn Teurlings (foto: Martijn de Bie)

Wisselbokaal
Zoals gezegd is de lat hooggelegd door onder andere de debutant Van Hirtum en Teurlings. Of een van hen er met de kletsmajoetel vandoor gaat, is pas 26 februari bekend. Dan is de laatste kletsavond.

Henry van den Boogaard zou de vijfde kletser zijn, maar moest de kletsavond aan zich voorbij laten gaan vanwege stemproblemen. De afwezigheid van de winnaar van de vorige kletsavonden, Hans Tervoort, kwam ter sprake, maar in overleg met de jury is door hem besloten de titel niet te verdedigen. 

| Aangepast: 12 februari 2014 - 17:51
Delen:
Deel Eerste kletsavond in De Smidse in Den Bosch voor carnaval naar Google+