Eerste Oeteldonkse kletsavond 2015 in De Smidse – verslag en foto’s

Den Bosch Nieuws

DEN BOSCH – De eerste kletsavond van de 40e editie in¬†caf√© De Smidse is met een lach begonnen √©n ge√ęindigd. Woensdag stonden drie kletsers in de stallen om hun klets te verkopen: Eric Kivit, Marc de Bruijn en titelverdedigend duo Karel en Annie Coolegem. Een verslag van de eerste Oeteldonkse kletsavond.

Voor de avond daadwerkelijk van start ging, werd door het publiek stil gestaan bij het overlijden van voorzitter Huub Spoor. Tevens werd de nieuwe jury voorgesteld. Monique van de Poel, kletsavond-veteraan Hans Tervoort en Henk van Pelt zullen de kletsers beoordelen.

Erik Kivit had de twijfelachtige titel om voor meer dan 11 keer als eerste het podium te mogen betreden. Hij deed dat als presentator van NV73 (Nuland Vinkel 73). Hij zou in een paar minuten live gaan, maar deed nog snel een interview, voor De Hort is Veul te Kort, over het grootste kleinste podium in de omgeving; in de Smidse.

Eric Kivit (rechts) tijdens de kletsavond

De opdracht voor de NV73-stagiar was eenvoudig: zoek iemand van De Spanjolen.¬†Het resultaat was een ‘spanjool’ uit Spanje. Maar geen probleem voor Eric, hij improviseerde¬†een aardig woordje Spaans. Met gemak vertaalde Kievits het gesprek, naar eigen interpretatie, al kreeg hij op het eind argwaan. Toen kwam het hoge Spaanse woord eruit: ‘kende de volgende keer niet alles in ut Bosch vragen?’, aldus Spanjool Willem van der Heijden. Waarop Kivits antwoordde: “Cut!”

Karel en Annie Coolegem waren na de sterke klets van Kivit aan de beurt om hun titel van 2014 te verdedigen. Het publiek kreeg een terugblik naar één week vóór de kletsavond. In badjas kwam Karel naar voren, zonder Annie. De klets moest geoefend worden, maar Annie wilde niet uit de keuken komen.

Karel was verbaasd dat het zo druk was, maar volgens Annie was dat te verwachten. Hij had immers bij elke tegel in de Smidse de naam gezocht. ‘Nou en’, aldus Karel. Hij had zelf uitnodigingen gestuurd, ‘Nou en..’, elf consumptiebonnen erbij gedaan, ‘Nou en..’ en zelf rondgebracht. Karels antwoord: ‘Nou en…’

Karel Coolegem

Annie en Karel Coolegem

Langzaamaan werd duidelijk dat het duo zou gaan stoppen. √Čn de Kletsmajoetel, de prijs voor de winnaar, moet ingeleverd worden. “Dus heb ik een repli, repli… em nagemaakt”, aldus Karel, zichtbaar trots op zijn geprinte trofee. Bij het afscheid werd het publiek bedankt en deelde het duo rood-wit-gele loombandjes uit voor de boeren en durskes.

Marc de Bruijn¬†sloot als Petra Vaes, de ex van Nol Roos, de¬†eerste van de drie kletsavonden af.¬†De familiesituatie werd direct uit de doeken gedaan: vader was een Chinese Vaes en moeder werd voor het raam gezet. In de Schilderstraat. “Tussen de verlepte bluumpkes.” Vaes vertelde vervolgens over zijn bloemenwinkeltje, dat ze voorheen runde met Roos.

De huidige activiteiten van Nol Roos kwamen met de nodige humor voorbij. Zo was Vaes gevraagd lijstduwer te worden van Roos, maar achter een ingelijste foto lopen trok ze niet. In plaats daarvan had ze een dartbord opgehangen in de bloemenwinkel, met een foto van Nol Roos op de bulls eye. “Wie Nol raakt, krijgt een Rooske.”

Mark de Bruin

De tweede kletsavond is woensdag 4 februari om 20:11.

| Aangepast: 28 januari 2015 - 19:02
Delen:
Deel Eerste Oeteldonkse kletsavond 2015 in De Smidse – verslag en foto’s naar Google+