Tweede Oeteldonkse kletsavond 2015 in café de Smidse – verslag en foto’s

Den Bosch Nieuws

DEN BOSCH – Woensdag 4 februari was het tijd voor de tweede kletsavond in café De Smidse. Deze avond werd het publiek op vier kletsers getrakteerd: debutant Arie van Berkel, Mark van der Heijden, Noortje Neefs en Theo Burgerhof betraden het kleinste podium van Oeteldonk om hun klets te verkopen. Lees het verslag.

Kletsavond 2 - Arie van BerkelDebutant Arie van Berkel mocht de tweede kletsavond beginnen. In een bijzondere outfit kwam ‘Char le tel’ tevoorschijn. In een ouwe jas ‘met tig motten’, met glitterbril ‘waardoor ik alles anders zie’ en piepers aan de jas, die em aan Hendrien deed denken ‘want die jast piepers’, nam hij het publiek mee voor een bezoekje aan de bellende engel. Daarbij werd er ook daadwerkelijk een belletje gepleegd. Iets wat normaal voor de twijfelgevallen is. “Die voor het zingen de kerk uitgaan en waarvoor de carnavalsmis te vroeg is.”

Le Tel werd niet doorverbonden met de hemel, maar met de Keiebijters in Helmond. “Ophangen! Want dieje klets kan toch niet tippen aan hier in de Smidse.” Tot slot noemde Van Berkels persoonlijkheid Hans Tervoort, ‘maar ik hoor net dat ie in de jury zit. Minpunten voor mij.’ Of dat zo is, daar komen we de laatste avond achter.

Kletsavond 2 - Mark van der HeijdenNa de opwarmer door Arie van Berkel, was het de beurt aan Mark van der Heijden, ‘net gescheiden, maar dat is niet erg’. Ze hadden elkaar leren kennen na het begrafenis van Knillis. “Ze lag in de bocht bij de Pearl […] maar dat was romantisch. Komt Knillis op de kar voorbij, ligt zij in dezelfde bocht. Dat vond ik een romantisch beeld.”

En zo eindigden ze samen thuis. “De volgende ochtend schrok ik me kapot. Lillek, maar ze had een goed hartje. Dat hing aan der jurk te knipperen. Ook had ze discobollen in haar oren. Een beetje dof, zij schittert niet, maar schitterde.” Uiteindelijk werd er getrouwd, zij in een jurk van 40 jaar oud. “Dat brak af als perkament en ze had enkel nog lingerie aan.”Romantische foto’s zouden volgen bij de Bartenburg 6.0, maar weg. Dus naar het Puthuis, maar die is ook al weg.”

Aan het eind van de romance werd ze jaloers. Hij toog naar de Sint Jan voor advies: “Verlos me van ’t kwade.” Zo geschiedde het en eindigde de relatie. Maar met de ex is het goed gekomen: “Ze heeft een wagen van de Tierelantijnen overgenomen, ze hield tenslotte van papier.”

Kletsavond 2 - Noortje NeefsDe derde kletser stond voor de tweede keer op het podium: Noortje Neefs. “De spits is eraf, de zenuwen nog niet.” Dit was overigens niet te zien, terwijl zij een kijkje in haar leven gaf zoals de vorige keer. “Een soort van part two, het verhaal was nog niet af. Sommmige clubs doen dat met het Kwèkfestijn, die maken bijna plagiaat van der eigen.”

Sinds dit jaar zit Neefs in de commissie Jeugdzaken en ze willen verjonging. “Ouwe mensen blijven te lang hangen. De jeugd heeft de toekomst, maar de jeugd heeft niets te zeggen.” Ze stelde voor om de ‘zeg-maar-dag-commissie’ op te richten voor mensen die afscheid nemen bij jeugdzaken. “Ze hebben zich jaren ingezet voor oe jong. Nu moeten wij ze op sleeptouw nemen. Het is voor hen dan ook niet ‘Oetedonk ge schittert, maar Oeteldonk vergit ut. En als je dan dinsdagavond naar huis fietst, Oeteldonk ge flikkert’.

Neefs bekende lang gezocht te hebben naar een bruggetje voor het einde, maar ze kwam met een sterke. “Wij zijn de brug tussen jong en oud. Als we allemaal ons best doen, zijn we er sneller dan de Bartenbrug.”

Kletsavond 2 - Theo BurgerhofDe laatste kletser, tevens voor de tweede keer in de stallen op het podium, kwam net terug van wintersport: Theo Burgerhof betrad met ski’s het podium. “We landden op Ameland Noord, taxiën over de Afsluitdijk en de A7.” […] “Stel je voor; stap je in een taxi aan de andere kant van kerk met de vraag: kun je me naar de Maaspoort vliegtuigen?”

Burgerhof blikte terug op de wintersportvakantie in Lech. “Waar gaat een Oeteldonker in het vliegtuig zitten?” Publiek: “rij 11!” Burgerhof: “Nee, 12!” Op Schiphol begon het al: een koffer van 320 kilo. “Ze hadden gezegd: ‘Theo als ge straks op de zwarte piste staat, sta je met lood in oe schoenen.’ Dus ik neem het zelf al mee.” Halverwege de reis kreeg het een koninklijke wending. “Er kwamen er twee aan, zij blond haar, ‘guutsjie’ blik en gouden pakske, hij een blauw pak met oranje randje. Ik dacht: ken ik die van de koektrommel?”

Ze belandden samen in de skilift, waarna de man vroeg: ‘Bende gij en één van de Henkies’? Eenmaal boven zouden ze een selfie maken. “Staan er veertig fotografen. Zouden ze onderweg gebeld hebben?” Burgerhof eindigde in de Apres Ski waar een herkenbaar muziekje opstond: “Was dat er één van Tony Marshall? Dat zal wel niet he?!”

Lees ook: Verslag en foto’s eerste kletsavond in Den Bosch

| Aangepast: 4 februari 2015 - 23:50
Delen:
Deel Tweede Oeteldonkse kletsavond 2015 in café de Smidse – verslag en foto’s naar Google+