Derde Oeteldonkse Kletsavond 2015 in café De Smidse – verslag en foto’s

Den Bosch Nieuws

DEN BOSCH – De laatste kletsavond van de Oeteldonkse Kletsavonden 2015 zit erop. De drie laatste kletsers waren Stefan van Hintum, Michelle Schouten en Sjef de Graauw. De avond was een Oeteldonkse, met een lach en een traan.

Stefan van Hintum was de eerste van de laatste. En tevens de jongste van de 40e editie van de Kletsavonden. Het publiek in de stallen werd verrast door twee bodyguards. “Wij komen de boel sjekken.” Het was goed dat zij kwamen, want uit het publiek werd een groen-oranje das getoverd, van Kruikerstad. Na de inspectie volgde eindelijk de klets van de HKO: Hille Knappe Oeteldonker. De ‘HKO’ kwam niet in een Oeteldonkse outfit, met een reden. “Als ik in de hemel kom, gaat dieje Bossche sjaal weer om, dus heb ik em maar alvast meegenomen.”

IMG_4926

IMG_4879

Van Hintum wilde de vrouwen emancipatie aanstippen, maar dat is een gevoelig onderwerp. “Ik kreeg laatst een afwasborstel naar munne kop.” Uiteindelijk durfde hij wel aan, maar werd door de bodyguards ingegrepen. Onder begeleiding werd hij snel naar de keuken afgevoerd.

IMG_4979

De tweede kletst(st)er sloot aan op de emancipatie van Stefan van Hintum. Op het podium kwam Michelle Schouten, vrouw van De Peer. “Maar ook weer niet, want de Peer heeft geen vrouw”. Wat volgde was een kijkje in het leven van de Burgevaojersvrouw en daar nam ze het volledige publiek inclusief De Peer in mee. “Ik wil dat de Peer ook een keer naar mij kijkt. Ken’de 11 minuten naar mij luisteren.”

Schouten liet zien dat wie de vrouw achter de Peer is. “Wie de vitamientjes geeft, wie de jong naar school brengt.” Waarop het publiek antwoordt: ‘De kees’. Dat het afzien is, bleek tijdens de klets. “Als de mijne Burgevoajer is, ziet ie mij niet staan. Wel al die vrouwen en dat sympathieke schaap met bolhoed. […] In plaats van bij mij, ligt ie drie dagen lepeltje-lepeltje met de Kees.”

De samenvatting was dat het leve van de burgervaojersrvrouw niet over rozen gaat. “Maar hij doet het zo gerre, maar Aswoensdag issie van mij. Geniet van carnaval en De Peer, dan doe ik dat ook.” De klets was voor iedereen in te beelden, ondanks dat er maar een ‘vrouw’ van de peer is.

IMG_5085De laatste kletser van de avond en de Kletsavonden 2015 was Sjef de Graauw. De Graauw hield de klets dicht bij zichzelf. “Ik ben Harrie uit een gezin van negen uit Kerkdriel.” Volgens hem gebeurde er een hoop in Café De Smidse. “Maar ik mag er niks over vertellen van Els. Dan gaan ze allemaal zeggen over wat gebeurde in alimentatiecafé. Dan kwawen ze 6 maanden na carnaval voorstellen: ‘Dit is mijn tweede vrouw’. Dan zei ik: Ik snap dat het niet je eerste keus was.”

De Graauw keek terug op de kletsavonden, op het moois wat er plaatsvond, maar ook naar degene die er niet meer bij zijn en op de wagen van de NOTT in de optocht staan. Tot slot onthulde De Graauw een geheim over zijn eigen klets. “Er zijn een hoop dingen van gelogen, maar er zijn er maar een paar die weten wat er waar van is.”

IMG_5363

Winnaar
Aan het eind van de avond werd de winnaar bekend. Sjef de Graauw won de Kletsavonden 2015 met zijn ‘emotionele en sentimentele’ klets  en daarmee de Kletsmajoetel.

IMG_5487

IMG_5424

 

De Graauw sprak nog een woord waarin hij zijn ouders, Bas en Chantal bedankt en de bloemen overhandigde aan de fotograaf van het eerste uur: Jan Verhoeff.

IMG_5441

Lees ook:
Verslag: Tweede Oeteldonkse Kletsavond 2015 in café De Smidse
Verslag: Eerste Oeteldonkse Kletsavond 2015 in café De Smidse

| Aangepast: 12 februari 2015 - 00:35
Delen:
Deel Derde Oeteldonkse Kletsavond 2015 in café De Smidse – verslag en foto’s naar Google+