De Hooiwagen van Jeroen Bosch terug in Den Bosch tijdens Bosch 500-jaar

Den Bosch Nieuws

Jheronimus Bosch 115

Na 450 jaar is ‘De Hooiwagen’ van Jheronimus Bosch voor het eerst weer te zien in Nederland. Het kunstwerk komt over vanuit Madrid. Het grote drieluik is een topstuk in het oeuvre van Bosch, en zal ruim een half jaar in Nederland verblijven. Het kunstwerk is eerst in Rotterdam te bezichtigen, vanaf februari 2016 in Den Bosch.

Het publiek heeft de unieke kans het werk in twee tentoonstellingen te bekijken. Eind 2015 is het topstuk in Museum Boijmans Van Beuningen in de grote tentoonstelling ‘De ontdekking van het dagelijks leven – van Bosch tot Bruegel’ te zien. Vanaf begin 2016 is het drieluik in Het Noordbrabants Museum in de overzichtstentoonstelling ‘Jheronimus Bosch – Visioenen van een genie’ opgenomen. Aanleiding voor de uitzonderlijke bruikleen is dat in 2016 feestelijk wordt stilgestaan bij het 500ste sterfjaar van Jheronimus Bosch, de belangrijkste laatmiddeleeuwse kunstenaar die Nederland heeft voortgebracht.

Kun je niet wachten? Zoom in op de hoge resolutie opname van De Hooiwagen van Jeroen Bosch.

Topstuk in Madrid
De Hooiwagen is een van de topstukken uit de collectie van Museo Nacional del Prado in Madrid. De Spaanse koning Filips II was een groot Bosch-verzamelaar en kocht in 1570 dit drieluik voor zijn privéverzameling. Het kunstwerk verliet Spanje niet eerder en komt in een uitstekende staat, nadat het enkele jaren geleden werd gerestaureerd, naar Nederland.

Metafoor
Op het schilderij is een stoet mensen afgebeeld die achter een hooiwagen, een metafoor voor materialisme, aanloopt. Regelrecht de hel in. Op de voorgrond zijn middeleeuwse taferelen te zien met dronken monniken, tandentrekkers, vrolijke muzikanten en toekomst voorspellende zigeuners. Een verliefd paar zit bovenop de hooiwagen, met aan weerszijden een engel en een duiveltje: bestaande en nieuwe tradities komen samen.

Daarmee is De Hooiwagen een van de eerste schilderijen in de kunstgeschiedenis waarop alledaagse taferelen zijn afgebeeld. Schilders uit de volgende generaties maken deze taferelen tot hoofdonderwerpen van hun schilderijen. Jheronimus Bosch toonde in zijn werk werelden die zijn tijdgenoten niet voor mogelijk hielden. Zijn karakteristieke panelen en triptieken, vol illusies en hallucinaties, wonderlijke gedrochten en nachtmerries, verbeelden op onnavolgbare wijze de grote thema’s van zijn tijd: verleiding, zonde en rekenschap.

De ontdekking van het dagelijks leven – van Bosch tot Bruegel
Museum Boijmans Van Beuningen – 10 oktober 2015 t/m 17 januari 2016
Jheronimus Bosch begint in de vroege zestiende eeuw als een van de eerste met het schilderen van het dagelijks leven. In zijn  voetspoor ontdekken ook andere kunstenaars als Lucas van Leyden, Quinten Massys en bovenal Pieter Bruegel de Oude het leven van alledag. Museum Boijmans Van Beuningen toont voor het eerst het ontstaan van de genrekunst met een selectie schilder- en
prentkunst van het hoogste niveau.

Jheronimus Bosch – Visioenen van een genie
Het Noordbrabants Museum – 13 februari 2016 t/m 8 mei 2016
Met naar verwachting 20 schilderijen en 19 tekeningen de grootste overzichtstentoonstelling van Jheronimus Bosch tot nu toe. Eenmalig keert het leeuwendeel van zijn oeuvre terug naar ’s-Hertogenbosch, de stad waar hij als Jheronimus van Aken werd geboren, waar hij zijn meesterwerken schilderde en waaraan hij zijn artiestennaam Bosch ontleende. De tentoonstelling is het hoogtepunt van het Nationaal Evenementenjaar Jheronimus Bosch 500 dat in 2016 wordt gevierd.

Een Oeteldonkse versie van De Hooiwagen maakt in 2014 onderdeel uit van de musical Miraokul Spektaokul tijdens de viering van 11×11+11 jaar Oeteldonk.

Bron: Het Noordbrabants Museum
Foto: ” target=”_blank”>Jheronimus Bosch (ca. 1450–1516) of atelier [Public domain], via Wikimedia Commons

| Aangepast: 25 augustus 2015 - 20:04
Delen:
Deel De Hooiwagen van Jeroen Bosch terug in Den Bosch tijdens Bosch 500-jaar naar Google+