Facebook Instant Articles: hoe aan de slag?

Den Bosch Nieuws

Sinds dinsdag 12 april is Facebook Instant Articles open gesteld voor alle Facebook-gebruikers. Tenminste, als je een website hebt met artikelen zoals een weblog of nieuwssite. Aangezien deze site artikelen bevat heb ik mijn eigen site als voorbeeld genomen. Hieronder vind je het stappenplan voor Facebook Instant Articles.

In het geval van mijn website maak ik gebruik van WordPress en daarmee ook de WordPress Facebook Instant Articles-plugin versie 2.4. Als je de plugin geinstalleerd hebt ga je op de volgende manier aan de slag.
– Maak een Facebook fanpage aan, waar je Instant Articles aan gekoppeld worden. Vreemd genoeg heb je een fanpage nodig. Een echte uitleg ontbreekt.
– Maak ook via https://developers.facebook.com/apps/ een nieuwe website-app aan. Dit levert je een App ID en een App Secret op, die je later weer nodig hebt om te kunnen publiceren.

Aan de slag
Dan ga je echt aan de slag en de eerste stap is het aanmelden voor Instant Articles. Tijdens het aanmelden moet je de hierboven aangemaakte fanpage selecteren. Ook selecteer je het publiek waar je met Instant Articles op richt. Ik heb gekozen voor alle leeftijden, mannen en vrouwen, maar in Den Bosch+10miles.

Na het aanmelden moet je de url claimen, waar jouw artikelen komen te staan. Hiervoor moet je een opnemen in de HTML-code van jouw website. Hiervoor heb je mogelijk de hulp van jouw webmaster nodig. Als de tag eenmaal in de broncode staat, claim je de url waarmee je artikelen publiceert. In mijn geval is dat http://www.martijndebie.nl/blog.

Installeer vervolgens op je smartphone of iPhone de Pages Manager app om je artikelen te kunnen preview’en.

Template
Creëer vervolgens een template voor de artikelen met de Style Editor. Be sure to provide the name of the template you want to use in the Plugin Configuration settings below.

RSS-feed
Voor Facebook Instant Articles heb je een speciale RSS-feed nodig met de opmaak, zoals Facebook deze nodig heeft. Voor de WordPress-plugin is bijvoorbeeld de url http://www.martijndebie.nl/blog/feed/instant-articles.

Advertenties
Voor de advertenties bij jouw artikelen kun je kiezen uit Audience Network for Instant Articles, een eigen iframe-code of een aangepaste embedcode.

Statistieken met Google Analytics
Voor de analytics kun je een eigen meting toevoegen, bijvoorbeeld een tag van Google Analytics. Voor deze test heb ik een compleet nieuwe property met weergaves gemaakt, omdat ik niet weet hoe de metingen eruit komen te zien.

Pagina selecteren (wordpress plugin only)
Na de eerste keer opslaan, moet je nog een keer in de instellingen van de plugin de pagina selecteren waar de artikelen mee in verbinding staan. In mijn geval Den Bosch Nieuws.

Goedkeuring
Tot slot moet je jouw artikelen insturen voor goedkeuring: “Whether in development mode or not, articles will not be published live until you have submitted a sample batch to Facebook and passed a one-time review.” Je moet minimaal 50 artikelen insturen ter goedkeuring.

| Aangepast: 12 april 2016 - 22:23
Delen:
Deel Facebook Instant Articles: hoe aan de slag? naar Google+