Tradities in Oeteldonk: Aonkleje Dieske

OETELDONK – Het carnaval in Oeteldonk bestaat uit tradities. De meeste kennen we zoals de intocht van de hoogheid, de carnavalsmis en de onthulling van Knillis. Maar het carnaval in Oeteldonk bestaat ook uit samenzijn en eigen kleine tradities. Een van die kleine stukjes genot is ‘Aonkleje Dieske’, door de Gruunen Errum.

De Gruunen Errum is in 1975 rondom de Knillispoort opgericht, bestaat uit zo’n dertig boeren en durskes mét iedere carnaval een eigen traditie. Zij komen op de zaterdag voor carnaval bij Dieske bij elkaar voor de ‘eerste en enige openluchtrepetitie van het jaar’. Hij wordt exact tussen 16:49 en 17:11 uur in zijn Oeteldonkse kleraosie gehesen, bestaande uit kiel, wanten, petje en das. Behalve de aankleding wordt Dieske ook toegezongen met het speciaal gecomponeerde muziekstuk “’t Menneken Pis van d’n Bruxelles, dè heet gin naom ons Dieske wel” én ‘t ’Gruun Volkslied’.

Het schouwspel begon intiem, maar is in de afgelopen jaren gegroeid. Tijdens de 17e keer in 2017 stond het plein dan ook goed vol.

Delen:
Deel Tradities in Oeteldonk: Aonkleje Dieske naar Google+