Proef met schoolontbijt op 4 scholen in Den Bosch: eerste beeld positief

DEN BOSCH – Vier scholen in Den Bosch zijn in maart met een proef gestart, het aanbieden van schoolontbijt. Het gaat om de scholen Het Rondeel, Boschveld, De Haren en De Duizendpoot. Alle leerlingen van deze scholen mogen als proef meedoen met het schoolontbijt, maar het is niet verplicht.

“We bieden zo’n ontbijt aan omdat we het belangrijk vinden dat opgroeiende kinderen gezond eten voordat ze met de schooldag beginnen.”, aldus de gemeente op de website. “Ze kunnen zich dan beter concentreren. Kinderen die lekker in hun vel zitten, leren het meest op school.”

Ruim voldoende
De gemeente wil graag weten wat ouders, leerlingen en leerkrachten van het schoolontbijt vinden. Daarom heeft ze een eerste evaluatie uitgevoerd. Daar komt een positief beeld uit naar voren: het schoolontbijt slaat aan. “Ouders geven het schoolontbijt gemiddeld een 7, leerlingen een 8 en leerkrachten een 7,8. Leerlingen vinden aan het schoolontbijt vooral goed dat het gezond is. En dat kinderen die thuis niet (kunnen) ontbijten, dat op school kunnen doen. Een kwart van de leerlingen doet altijd mee aan het schoolontbijt. Van de leerlingen die op school eten, ontbijt zo’n 1 op de 4 vaker en/of gezonder.”

Verbeteringen mogelijk
De gemeente ziet ook dat er verbeteringen mogelijk zijn. “Een deel van de kinderen ontbijt nu twee keer per dag. Zowel thuis als op school. Dat hadden we niet verwacht en is ook niet de bedoeling van het schoolontbijt. Dit gaan we onder de aandacht brengen van ouders om hen hiervan meer bewust te maken.”

Wat de scholen aanbieden, verschilt per school. Bijvoorbeeld in keuze van broodsoorten en broodbeleg. Ook wisselen per school de regels over wat en hoeveel ontbijt de kinderen krijgen. Maatwerk per wijk en school blijft het uitgangspunt. “We gaan wel in overleg met scholen en projectleider. Samen met hen kijken we op welke wijze we de proef voortzetten en nog effectiever kunnen maken.”

Jongeren op Gezond Gewicht
Met het aanbieden van een gezond ontbijt wil de gemeente er ook voor zorgen dat kinderen meer komen te weten over gezonde voeding. “We willen het gedragspatroon van niet of niet gezond ontbijten doorbreken. Hiermee dragen we direct bij aan onze aanpak van Jongeren Op Gezond Gewicht. Zo willen we obesitas bij kinderen bestrijden. Het sluit ook aan bij de aanpak Gezonde Scholen.”

Aangepast: 13 juli 2017 - 18:48
Delen:
Deel Proef met schoolontbijt op 4 scholen in Den Bosch: eerste beeld positief naar Google+