Denk mee over verdeling opbrengsten windenergie

Met het windpark in de Duurzame Polder tussen Rosmalen en Oss kan in één keer een grote stap worden gezet naar betaalbare en duurzame energie voor iedereen. Afhankelijk van het type windturbine kunnen met één windturbine duizenden huishoudens per jaar van groene stroom worden voorzien. Dit is enorm waardevol en levert ook geld op. De gemeente ‘s-Hertogenbosch vindt dat de directe omgeving hiervan hoort mee te profiteren. Ook omdat de windturbines invloed hebben op het landschap en op de mensen die er wonen. Vanaf nu kunnen inwoners uit ‘s-Hertogenbosch input geven over wat belangrijk is in de verdeling van de opbrengst. De gemeente neemt dit mee in de afspraken met toekomstige initiatiefnemers. De online vragenlijst is tot en met 15 april in te vullen. Wethouder Mike van der Geld: “Met elkaar zijn we verantwoordelijk voor de toekomst van generaties die na ons komen. Vanuit dat verantwoordelijkheidsgevoel geloof ik dat we met de Duurzame Polder een belangrijke stap gaan zetten in onze opgave om CO2-neutraal te worden. Juist daarom hecht ik veel waarde aan de manier waarop mensen uit de omgeving mee kunnen profiteren van wat een windturbine oplevert. Ik hoop dan ook dat de betrokkenheid bij het windpark toeneemt. Zeker nu we financieel én maatschappelijk iets te bieden hebben. En dat ligt nu ook voor ons; daar samen invulling aan geven en benoemen wat we daarin belangrijk vinden. Wie weet zelfs in de vorm van mede-eigenaar worden van een stukje windturbine. Ook met een kleine beurs kan dat. Ik nodig daarom iedereen vooral uit om deze kans te pakken en ons input mee te geven voor het vervolg.” Eerlijke verdeling van de lusten en de lasten Mensen die vlak bij een windturbine wonen en meer de lasten kunnen ervaren, hebben wat de gemeente ‘s-Hertogenbosch betreft voorrang bij de verdeling van de opbrengsten. Bijvoorbeeld door korting op stroom, hulp bij de hoge energierekening of doordat ze als eerste kunnen investeren in een windturbine. Een andere mogelijkheid is om geld in te zetten voor de buurt door duurzame, maatschappelijke projecten mogelijk te maken, zoals zonnepanelen op de plaatselijke sporthal. Of doordat dat je als inwoner of organisatie alleen of samen in een groep in windturbines investeert. Wat vindt u belangrijk? Denk mee en vul de vragenlijst in Er zijn nog heel wat stappen te zetten voordat de Duurzame Polder gerealiseerd is. Uw antwoorden op de vragenlijst helpen alvast bij het verder uitwerken en maken van afspraken met toekomstige initiatiefnemers.  De vragenlijst invullen kan tot 15 april 2024. Denk mee

Bovenstaande tekst is overgenomen uit de nieuwsfeed van de Gemeente Den Bosch

Lees verder bij Gemeente Den Bosch

| Aangepast: 15 maart 2024 - 11:51
Delen:
Deel Denk mee over verdeling opbrengsten windenergie naar Google+